dimarts, 27 de març del 2012

TALLER DE MUIXERANGUES


El dia 30 de març es celebrarà el taller de muixerangues organizado por el AMPA, amb la col·laboració de l'Entitat Promotora de Muixerangues, el Casal Popular Tio Cuc i la Colla La Taranina, d'Agost.

La Muixeranga

La Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí ha estat recentment declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La decisió que ha pres el Comitè Intergovernamental de la UNESCO ha destacat el valor cultural de la festa i la transmissió que se n'ha fet generació rere generació. La Festa, que té l'origen en el segle XIII, se celebra cada 7 i 8 de setembre, i inclou peces teatrals, processons i balls, entre les quals hi ha la Muixeranga.

Des de la transició democràtica, però, el so de la Muixeranga ha estat considerat a més com l'himne no oficial del País Valencià.

Molta gent considera les figures de la Muixeranga l’antecedent dels castells (que també han estat declarats patrimoni de la humanitat) però hi ha coincidència entre els experts en el fet que tenen un origen comú en les moixigangues però no són l'una origen dels altres.

A diferència dels castells, la Muixeranga manté la representació plàstica religiosa i l'alçada no és el més important.

El taller

El taller a desenvolupar al nostres IES es basa en l’ensenyament de les tècniques bàsiques de les construccions de les muixerangues per part de persones pertanyents a l’Entitat Promotora de Muixerangues.

Es tracta d’apropar l’alumnat a aquesta part de la nostra cultura, i conèixer de primera mà com és pujar cap amunt amb explicacions de les tècniques.

A més, n’hi haurà una aportació musical amb dolçaines i tabalets per un alumne del centre i la Colla Taranina d’Agost.
-------------------------------------------------------------------------------------


La Muixeranga

La Fiesta de Nuestra Señora de la Salud de Algemesí ha sido recientemente declarada Patrimonio Inmaterial de la Humanidad. La decisión que ha tomado el Comité Intergubernamental de la UNESCO ha destacado el valor cultural de la fiesta y la transmisión que se ha hecho generación tras generación. La Fiesta, que tiene el origen en el siglo XIII, se celebra cada 7 y 8 de septiembre, e incluye piezas teatrales, procesiones y bailes, entre las que hay la Muixeranga.

Desde la transición democrática, sin embargo, el sonido de la Muixeranga ha estado considerado además como el himno no oficial del País Valenciano.

Mucha gente considera las figuras de la Muixeranga el antecendente de los castillos (que también han sido declarados patrimonio de la humanidad) pero hay coincidencia entre los expertos en cuanto a que tienen un origen común en las mojigangas pero no son el una origen de los otros.

A diferencia de los castillos, la Muixeranga mantiene la representación plástica religiosa y la altura no es lo más importante.

El taller

El taller a desarrollar en nuestro IES se basa en la enseñanza de las técnicas básicas de las construcciones de las muixerangas por parte de personas pertenecientes a la Entidad Promotora de Muixerangues.

Se trata de acercar el alumnado a esta parte de nuestra cultura, y conocer de primera mano como es subir hacia arriba con explicaciones de las técnicas.

Además, habrá una aportación musical con dulzaina y tabalets por un alumno del centro y la Colla Taranina de Agost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada